Psychisch

Gevoel van onveiligheid

Pinterest LinkedIn Tumblr

Tussen mijn elfde en mijn veertiende heb ik verschillende traumatische ervaringen gehad. Allemaal met een ander ’thema’, maar allemaal onveilig. Hierdoor is mijn gevoel van veiligheid compleet verstoord geraakt.
De één voelt zich ’thuis’ in deze onveiligheid en zoekt dit gevoel steeds weer op. De ander (zoals ik) ervaart steeds een gevoel van onveiligheid en is continue op z’n hoede.


Sinds mijn opname in de traumaverwerkingskliniek is het gevoel afgezakt. Maar soms kan ik deze gevoelens nog wel sterk ervaren als er een trigger is die dit gevoel weer op doet laaien.

Na de opname in de kliniek heb ik nog een e-behandeling trauma gehad om alles weer een beetje op te frissen. Ook zat daar een hoofdstuk in wat over het gevoel van onveiligheid ging.

Ik sprak er daarna met mijn psycholoog over en zij zei me: Plak er een label aan. Wat is dat gevoel van onveiligheid? Als voorbeeld namen we een recente situatie: er waren 2 timmermannen in ons huis bezig om onze keuken te verbouwen en te installeren.
Welke labels kan ik daar aan plakken? Van tevoren was ik er gespannen over omdat ik ze niet ken. Ik plakte het label – onbekend – er aan vast. We praatten verder en toen kon ik er ook – onprettig – aan toevoegen. Ik kon niet helemaal doen wat ik wilde in mijn eigen huis.

Daarnaast: Kijk feitelijk naar nu: Wat is onveilig? Is er iets gebeurd? Ben ik écht onveilig? Nee, deze 2 mannen komen hun werk doen. Ze verbouwen onze keuken en ze installeren de nieuwe. Ben ik in gevaar? Nee, ook niet.
Ik label deze situatie opnieuw en kom niet meer uit op onveilig maar ik kom uit op ‘onbekend’ en ‘onprettig’.

Natuurlijk, als er een trigger komt, komt die vaak onverwacht. Maar hoe meer ik oefen op recente situaties waarin ik me onveilig heb gevoeld, des te sneller kan ik oefenen met de labels er op dát moment op te plakken en zal ik er minder last van hebben.

Een ander, compleet random, voorbeeld van labelen zodat het nog een beetje duidelijker is:
Ik kan gauw zeggen dat er rotzooi in huis ligt. Mijn man zegt dan al gauw: Wat bedoel je? Dat ene kopje wat nog op tafel staat? Jouw haarborstel op de kast? Tijdschriften op de grond? Dan leggen we die toch even op de plek waar het hoort? Het is geen rotzooi.
Er wordt geleefd in huis. Logisch, er liggen voorwerpen, maar het is geen rotzooi.

Voel je je onveilig? Probeer te kijken naar wat er is. Is er iets gebeurd? Ben je écht onveilig? Label jouw onveiligheid. Wat is er werkelijk aan de hand?

Author

If you get tired learn to rest not to quit

1 Comment

  1. Klinkt goed, maar ook heel pittig. Ik weet namelijk van mezelf dat ik verstandelijk heel goed dat soort dingen kan bedenken, maar dat mijn gevoel er vaak niet in mee gaat. En daar zit dan het probleem, bij mij. Mooi om te horen dat het voor jou wel werkt!

Write A Comment

Pin It