Psychisch

Je mag best trots zijn!

Pinterest LinkedIn Tumblr

Trots is vaak iets wat we voelen voor anderen. ‘Ik ben trots op je’ , ‘je maakt me trots’ en ‘ik ben nog nooit zo trots geweest op iemand’ zijn veelgebruikte zinnen. Maar ben je ook wel eens trots op jezelf? Op de kleine stappen die je maakt of juist op de grote dingen die je hebt bereikt? Elke dag is er wel iets om trots op te zijn. We kijken vaak wel naar anderen maar minder naar onszelf als het om positieve dingen gaat. Enorm jammer eigenlijk, want we kunnen toch allemaal wel een paar lieve woorden gebruiken? Waarom dan wachten op iemand anders terwijl je het ook gewoon tegen jezelf kunt zeggen? Wees trots op jezelf! Want jij bent een topper.

Trots op je moeder omdat ze een nieuwe baan heeft binnen gesleept. Trots op je dochter omdat ze een mooie tekening heeft gemaakt. Of trots op je man omdat hij ein-de-lijk een keer de vaatwasser heeft leeggeruimd. Trots op anderen zijn is niet zo moeilijk, maar hoe vaak ben je trots op jezelf? Dat is vaak toch een stuk moeilijker. De dingen die we doen, nemen we vaak voor vanzelfsprekend en we vinden het vaak niet belangrijk. Maar is het niet eerlijker om op jezelf net zo trots te kunnen zijn als dat je op anderen bent?

Zelf merk ik dat ik niet vaak trots op mezelf ben. Zeker nu het al een hele tijd niet zo goed gaat, zie ik weinig dingen die goed gaan en dus ook weinig dingen om trots op te zijn. Nu ik dit typ, besef ik dat dat een enorm slecht excuus is. Want toen ik nog wel gewoon aan het werk was, was ik ook niet trots op mezelf. Het kon altijd beter en ik deed het naar mijn idee altijd slechter dan een ander. Jammer eigenlijk, want als ik nu in mijn hoofd terug ga in de tijd had ik het allemaal best goed voor elkaar en had ik best wat vaker trots op mezelf mogen zijn. Over mezelf zeggen dat ik iets goed doe zit van nature gewoon niet zo in mij. Ik denk eigenlijk dat dat in weinig mensen zit. Alhoewel er een aantal uitzonderingen zijn natuurlijk, maar die mensen worden dan vaak alweer arrogant gevonden terwijl dat natuurlijk helemaal niet zo is. Kijk, je hoeft niet de hele dag rond te gaan lopen en iedereen te vertellen hoe geweldig je jezelf wel niet vindt, maar een beetje meer waardering voor zichzelf kunnen de meeste mensen wel gebruiken.

Maar hoe dan? Wees wat vaker trots op de kleine stappen die je hebt gezet. Denk wat vaker terug aan wat je in je leven hebt bereikt. Voelt het alsof je niets bereikt hebt? Denk dan wat langer na, want iedereen maakt stappen. Als baby kon je niet eens zelf eten en kijk eens wat je nu elke dag doet 😉. Zo makkelijk is het dus. Het hoeven geen enorm grote dingen te zijn, maar wees trots op jezelf, juist om de kleine stappen die je maakt. Want met veel kleine stappen kom je ook heel ver!

Ik daag je daarom uit: maak eens een lijstje met dingen waar je trots op bent. Niet over een ander, maar juist over jezelf! Leg deze naast je bed en vul het elke dag/week (wat jij fijn vindt) aan met nieuwe dingen. Je zult zien: je hebt veel meer om trots op te zijn dan dat je nu misschien kunt bedenken.

Author

Werken aan herstel is niet gemakkelijk daar weet ik alles van. Elke dag vecht ik nog om mijn depressie en burn-out te boven te blijven. Na een afgeronde deeltijd behandeling ga ik nu weer op eigen kracht verder. Benieuwd hoe dit me vergaat ? Lees dan mijn blogs.... I keep you posted !

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: