Psychisch

Loop depressie de wereld uit – MIND Blue Monday Run

Pinterest LinkedIn Tumblr

Aankomende maandag (17 januari) is het Blue Monday, zogenaamd de meest deprimerende dag van het jaar. Juist op deze dag wil Stefan Wendel depressie de wereld uit lopen. Hij kreeg zelf te maken met een lichte depressie en is initiatiefnemer van de ‘MIND Blue Monday Run’. Hij hoopt op deze manier dat er meer aandacht komt voor depressies en andere mentale problemen.

Stefans drijfveer voor meer aandacht voor depressie

Stefan wil meer aandacht hebben voor depressie, omdat hij zijn vader in zéér korte tijd verloor aan een depressie. In vier maanden tijd zag hij zijn vader afglijden. De depressie was al langer aanwezig, maar in deze maanden duidelijk zichtbaar voor naasten. Niet alleen omdat hij thuis kwam te zitten van zijn werk, maar ook omdat hij steeds minder in contact was met anderen, uit schaamte voor zijn depressie.

Overrompeld door depressie en een burn-out

Na deze heftige gebeurtenis in Stefan zijn leven, kreeg hij zelf te maken met een lichte depressie en een burn-out. Voor hem gebeurde dit ineens ‘zomaar’. Hij was thuis met zijn kinderen, zakte op de grond en barste in huilen uit.
Voor hem de reden om wél meteen hulp te zoeken. De klap kwam, omdat hij vrij rap weer aan het werk ging en vond dat hij als ‘enige man’ voor zijn moeder en (hoogzwangere) zusje moest zorgen. Er kwam van alles op zijn moeder af en hij wilde zijn zusje zo veel mogelijk ontlasten vanwege haar zwangerschap.
“Bij de huisarts deed ik een medische test en werd duidelijk dat ik te kampen had met een lichte depressie en een burn-out. Het balletje is meteen gaan rollen. Ik zocht een psycholoog in de buurt en ik kon daar snel terecht.”

Hardlopen voor een gezonde geest

Ondertussen pakte Stefan het hardlopen weer op. Voor hem zorgde dat er voor dat hij zijn hoofd leeg kon lopen. “Alles glijdt dan even van mij af“. Hij loopt dan het liefst lange afstanden door de natuur. “Ik merk dat ik mijn hoofd leeg loop, hardlopen geeft me een voldaan gevoel en ik voel me fitter. Ik hoef even nergens anders aan te denken“.
Nu hij een knieblessure heeft en niet kan hardlopen merkt hij ook dat hij sneller geïrriteerd is en zijn hoofd sneller vol zit.

MIND Blue Monday Run

Aankomende maandag is de vijfde editie van de Blue Monday Run. De allereerste Blue Monday Run organiseerde Stefan in 2018, in Blauwe stad – Groningen. Maar in 2016 wist hij al een grote groep hardlopers naar Terschelling te krijgen tijdens de ‘Berenloop’. Hij koppelde deze prestatie aan MIND (destijds Fonds Psychische gezondheid) om aandacht te vragen voor depressie.

hardlopen tegen depressie


De eerste Blue Monday Run organiseerde Stefan expliciet op Blue Monday, omdat hij hoopte dat er juist op deze dag meer aandacht zou komen voor depressies. “Het taboe moet er af. Er komt wel steeds meer aandacht voor op tv en dergelijke, maar er heerst nog steeds een groot taboe op depressies en andere mentale klachten”.

Meedoen of sponsoren voor meer aandacht voor depressie

Samen met MIND werd de Blue Monday Run landelijk georganiseerd om zo nog meer aandacht te krijgen voor depressies. Dit jaar kun je, vanwege de huidige maatregelen, individueel of in een team van maximaal twee mensen mee doen.
Op de website van MIND lees je hoe het precies werkt. Wil je Stefan steunen met een mooie donatie? Neem dan een kijkje op ziijn actiepagina.
Zijn hoofddoel is om aandacht te hebben voor depressies. Maar MIND zorgt ook daadwerkelijk dat het de aandacht krijgt en daar is geld voor nodig. Met het opgehaalde bedrag kan MIND weer een nieuw project starten ter preventie van mentale klachten bij (voornamelijk) jongeren. Dit project kan jongeren in deze tijd houvast geven om toch hulp te zoeken op de website van MIND.


De Blue Monday Run is voor mij geslaagd als het streefbedrag behaald is, maar ook zeker dat het mensen aan gaat sporen om met elkaar in gesprek te gaan. Je hoeft je niet te schamen. Zoek hulp als je het even niet ziet zitten of als het mentaal niet lekker met je gaat.

Stefan Wendel

Wat Stefan nog als boodschap mee wil geven voor als je iemand kent met een depressie, of andere mentale klachten, is om iemand aan te sporen samen in beweging te komen. Vraag diegene of hij wil wandelen. Ga het gesprek live met elkaar aan. Zo kun je zien hoe het écht met iemand gaat. Geef iemand de mogelijk om te praten, maar als wandelen samen genoeg is voor dat moment, laat het dan zo zijn. Push iemand met een depressie niet, dat werkt averechts. Probeer aan te voelen wat diegene nodig heeft. En als hij nog moeite heeft om open te zijn, kun je over jezelf vertellen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat jij je ook niet altijd oké voelt en wat je dan doet. Dat kan voor een opening zorgen om te praten.

Blue Monday Run
Author

If you get tired learn to rest not to quit

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: