Psychisch

Openheid over depressie door songfestival – Hoe voelde onze depressie?

Pinterest LinkedIn Tumblr

Heb jij de afgelopen week naar het Eurovision Songfestival gekeken? In de afgelopen week keken bijna alle dames van ons team naar het Songfestival. In Whatsapp bespraken we in geuren en kleuren wat we van alle uitvoeringen vonden.
S10 ging letterlijk ‘de diepte’ in met haar waanzinnige optreden. Wist je dat haar tekst (van haar bijdrage aan het songfestival) een brief aan haar depressie en psychoses is? Zelf noemt ze het ‘een liefdesbrief aan mijn verdriet’. Als je naar de tekst luistert zal het allicht klinken als een brief naar de liefde. Maar er zit een diepere betekenis aan vast.

S10 schreef ‘liefdesbrief aan haar verdriet’ als bijdrage voor het songfestival; ze schreef over haar depressie en psychoses.

“Ken je het gevoel dat, dat je droom niet uitkomt
Ben je wel eens bang dat het altijd zo blijft
Want het regent alle dagen en ik zie geen hand voor ogen
Jij en ik toch samen, dat zou altijd zo zijn”

Mijn ervaring met een depressie

Door een opeenstapeling van traumatische gebeurtenissen belandde ik in een depressie. Ik was ruim 2 jaar in behandeling voor PTSS en volgde EMDR. Ik had een goede klik en vertrouwen in mijn behandelaar maar toch liep de traumabehandeling spaak. Mijn behandelaar zei (gelukkig) heel eerlijk; “Ik heb niet de tools om je verder te kunnen helpen, we gaan samen kijken waar je wel een goede behandeling kunt volgen die je verdient.”
Het laatste deel van de zin heb ik niet meer gehoord. Het eerste deel van de zin bleef als een echo in mijn hoofd hangen. Hij heeft niet de tools om mij verder te kunnen helpen.
Door de heftigheid van de klachten van PTSS en het feit dat deze behandelaar mij niet verder kon helpen belandde ik vrij rap in een depressie.

Deze depressie voelde voor mij gitzwart. Als ik wakker werd, wilde ik niet aan de dag beginnen. Het voelde als een zware deken over mij heen die ik moest dragen maar eigenlijk niet dragen kon. Het voelde als een cirkel waar ik niet uit kon stappen. Ik voelde me leeg en dood van binnen.
De gedachte aan dat er ‘morgen weer een dag is’ voelde veel te zwaar. Ik raakte in paniek bij dat feit. Want hoe moest ik die doorkomen, als ik al niet eens wist hoe ik het volgende uur moest doorkomen? Ik ging veel hardlopen, zolang ik letterlijk in beweging was, was de depressie beter te verdragen. Zodra ik stopte, overviel me letterlijk weer een deken van zwaarte.
Ik kon me er geen voorstelling van maken dat een depressie ooit ook over zou kunnen gaan. Net als de woorden van S10 haar songtekst: “Want het regent alle dagen en ik zie geen hand voor ogen. Jij en ik toch samen, dat zou altijd zo zijn”.

Wat ongelooflijk krachtig dat S10 openheid geeft aan depressie en psychoses tijdens het Songfestival

Hoe voelt een depressie?

Shirl liet mij weten: “Depressie voelt voor mij als de meerwaarde van mijn bestaan kwijt zijn en niet meer weten waarom ik in godsnaam op zou staan, omdat het leven voelt als een zware deken die ik niet dragen kan. Alles voelt dof, vlak, oninteressant en naar.”

Hoe Laura haar depressie ervoer: “Voor mij voelde het alsof iedereen de wereld in felle kleuren zag terwijl het voor mij allemaal dof en grijs was. Daarnaast voelde het alsof ik in een kano op een rivier zat, cirkelend om een mistig eiland waar ik niet dichterbij durfde te komen. Bang voor de pijn en trauma die daar achter lag.”

Anouk: “Mijn depressie overviel me compleet vanwege bijwerkingen van medicijnen voor een compleet andere reden. Ik dacht dat ik gek werd en dat ik volledig aan het doordraaien was.” Anouk licht dit graag nog eens toe in een andere blog.

Openheid over depressie dankzij Eurovision Songfestival

Wat ongelooflijk krachtig dat S10 openheid geeft aan depressie en psychoses tijdens het Songfestival en de voorbereidingen ervan. Het geeft een ander het gevoel niet alleen te zijn, het normaliseert psychische klachten (want echt, iedereen kan dit overkomen) en het biedt hoop. Er is licht aan het einde van de tunnel.

Tijdens mijn depressie kon ik me er geen voorstelling van maken dat ik die zwaarte nooit meer zou voelen. Sterker nog, als iemand me vanuit zijn eigen ervaring vertelde dat het écht ooit ook beter zou kunnen gaan, dan geloofde ik diegene niet.
Toch wil ik het je meegeven; Deze golf gaat ook voorbij. Je hoeft niet, zoals S10, op een groot podium te gaan staan in de toekomst. Maar geef jezelf de ruimte en het podium wat jij verdient. Stap voor stap.

Aftiteling Suus

1 op de 5 volwassenen heeft te maken met een depressie. Voel jij je somber? Of vermoed je dat iemand in jouw omgeving last heeft van een depressie? Op de website van MIND staat veel informatie over wat een depressie is. Heb je direct hulp nodig? Dan kun je ook mailen, chatten of bellen met een hulpverlener.

Author

If you get tired learn to rest not to quit

Write A Comment

Pin It
%d bloggers liken dit: