Jaren geleden, voordat deze website in de lucht kwam, leek het Shirl en mij fantastisch om samen producten te creeëren ter ondersteuning van mentale klachten. We staan nu aan het begin van 2022 en met trots kunnen we nu melden dat het ons gelukt is! Deze blog gaat over een de signaleringskaart die we hebben gerealiseerd voor jullie. We nemen je in deze blog mee hoe je deze kunt gebruiken.
Waarom een signaleringskaart
In een zwart hoofdstuk, van zowel Shirl als mijn leven, hadden we beide een signaleringskaart nodig. Ik had er zelf eentje op A4 formaat en deze was zo uitbereid dat ik 2 A4tjes aan de binnenkant van mijn keukenkastje had hangen. Aan de ene kant heel onhandig voor mijn partner te checken wat hij precies kon doen. Maar ook onhandig omdat ik echt niet altijd thuis was en het ook handig kon zijn om met meer mensen te delen hoe ze mij kunnen ondersteunen. Vaak was dit namelijk een raadsel voor hun, hoe logisch het ook voor mij leek. Bovendien heb je gewoon soms een beetje hulp nodig. En dat is oké.
Zeg het met kleur
We hebben deze kaarten ontworpen voor iedereen met een stemmingsstoornis en het lastig vindt om zijn of haar dierbaren te vertellen hoe het écht gaat. Zeg het veilig met kleur. Je kunt het kaartje met je dierbaren delen, zodat zij jou kunnen ondersteunen in wat jij nodig hebt. Het kaartje is voorzien van kleuren, waarbij groen betekent dat het goed met je gaat en zwart staat symbool voor super slecht, kan niet slechter.
Beschrijf in het (kort) in jouw eigen woorden wat jouw gevoel is per kleur en kijk goed naar wat jouw dierbare voor je kan doen.
Dit kan variëren van samen een eindje wandelen, iets creatiefs met je handen doen, muziek maken, er op gewezen willen worden om bijvoorbeeld met een hulpverlener te bellen, (video)bellen, iets leuks doen, praten, et cetera.
Zeg het veilig met kleur
maarjezieternietsvan.nl
Gevoel beschrijven
Vind je het lastig om je gevoelens te beschrijven op het kaartje? We hebben als mens vier basisemoties die beginnen met de letter B: blij, bedroefd, boos, bang. Meer informatie over de vier basisemoties vind je hier. Je kunt er uiteraard allemaal andere woorden aangeven die synoniem staan, maar dit kan je allicht een beetje op weg helpen om in te vullen. Daarnaast kun je ook alvast met je dierbare in gesprek gaan over het feit dat je deze signaleringskaart wil gaan gebruiken. Misschien kunnen jullie deze dan zelfs samen invullen.
Achterkant van de signaleringskaart
Op de achterkant kun je invullen voor je dierbare wat hij/zij voor je kan doen. Denk er ook aan dat, als je de kaart met meerdere mensen deelt, dat per persoon kan verschillen. Misschien kan bijvoorbeeld jouw vriendin je op een andere manier ondersteunen dan wat jouw partner of familielid voor je kan doen. Het kunnen hele luchtige dingen zijn: samen wandelen, muziek maken, iets creatiefs doen, videobellen, tot aan helpen herinneren om hulp te zoeken met je eventuele hulpverlener, wijzen op een crisisnummer, 113 of Mind Korrelatie.
Deel je signaleringskaart met meerdere mensen
De kaartjes zijn per stuk verkrijgbaar en als setje van vijf. Wij adviseren je om het setje van vijf te bestellen. Niet omdat we aan je willen verdienen, maar het zou mooi zijn als je de signaleringskaart met meerdere mensen deelt. Denk aan je vriend of vriendin, (eventuele) partner, een hulpverlener en misschien iemand in je familie.
De signaleringskaart heeft een fijn formaat, net zo groot als een visitekaartje, waardoor deze ook makkelijk in een telefoonhoesje of beurs past. Deze nemen de meeste mensen overal wel mee naar toe.
Let op! Als je de signaleringskaart besteld, dan word je omgeleid naar mijn webshop – Post van Suus.
Heb je vragen over de signaleringskaart of het gebruik ervan, mag je altijd contact opnemen via een berichtje op onze Instagram of via onze mail. Heb je het kaartje besteld en ingevuld? We zouden het heel leuk vinden als je het met ons deelt op sociale media met: #zeghetmetkleur
Liefs Shirl en Suus

1 Comment
Pingback: Signaleringskaarten, hulpkaarten en crisiskaarten bij psychische klachten ⋆ Blogje ⋆ Leessnack