Angstvallig hield ik mij vast aan niks en greep ik naar dingen die bekend waren. Emotionele geest won het van de wijze, van uitstel kwam helaas geen afstel dit keer. Ik viel terug in een oud patroon en deed mezelf pijn.

Ik ben dan wel geen professioneel voetbalster maar ik blijf onderzoeken waar ik deze negatieve patronen tackelen kan. Hoe kan ik ervoor zorgen dat de emoties niet dusdanig hoog oplopen dat de vulkaan uitbarst?

We zitten vaak zo vastgeroest in onze vaste patronen
dat we niet eens meer doorhebben wat er daadwerkelijk gaande is.
Je leeft op automatische piloot en raakt keer op keer teleurgesteld.
Dat het daarom zeker geen makkelijke opgave is, en veel tijd kost om patronen te doorbreken is duidelijk.

Het erkennen van de negatieve patronen is een erg moeilijke,
maar misschien wel de belangrijkste stap in het doorbreken ervan.
Zodra je erkent en je bewuster bent van hoe je handelt zul je de patronen gaan herkennen. Pas als je herkent kun je jezelf een nieuwe handeling of nieuw gedrag aanleren. Dit kun je vervolgens toepassen als je de emoties voelt opkomen.

In contact gaan.
Als het niet meer lukt om zelf je emoties te ventileren, is het goed om deze te delen. Voor mij is het daarom helpend om in contact te komen met iemand die prettig voor me voelt. Daarna is het van belang om duidelijkheid te creëren over waar het mis gaat zodat je de volgende keer vroegtijdig kunt ingrijpen.
Want, voorkomen is beter dan genezen!

Je zult merken dat wanneer je deze nieuwe handelingen keer op keer uitvoert, ze een nieuw positief patroon gaan vormen. Dit zorgt ervoor dat het oude negatieve patroon op de achtergrond verdwijnen kan.
Want, iets ouds kan pas worden afgeleerd als er iets nieuws is aangeleerd.

Liefs, Naomi

Eén gedachte over “Af- en aanleren patronen”

  • Nieuwe patronen kunnen heel belangrijk zijn, maar ik vind ze soms ook heel moeilijk. Voor mij is het wel herkenbaar dat ik in contact met anderen moet gaan als het niet zo lekker gaat. Mijn eerste ingeving is alleen juist tegenovergesteld: Me afsluiten voor alles en iedereen. Gelukkig heeft mijn omgeving dat steeds meer door en daardoor krijg ik de kans niet om ‘uit contact’ te gaan, want dan gaan mensen uit bezorgdheid zelf contact zoeken. Vind ik dan natuurlijk niet altijd leuk, maar het is wel beter;).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *