Hoera het is vrijdag! Niet alleen bijna weekend, maar vandaag is het ook de 40ste dag van de #40dagenzelfzorg challenge.
Op de insta-accounts van ik poëzie van jou, Sarah en Suus hebben we met heel veel reminders en tips gestrooid, in de hoop dat jullie dat oprécht verder heeft geholpen in de weg naar zelfzorg.

Zelfzorg is één van de moeilijkst haalbare ontwikkelingen, zéker als je met lichamelijke of psychische issues worstelt.
Daarom zetten we hier wat tips op een rijtje:

1 Begin met een haalbaar doel voor jezelf op te stellen.
Wat wil je precies voor doel behalen? Stel, je wil wat vaker een pauze/rustmoment inlassen, hoe vaak wil je dat doen in de week of dag? Wat is haalbaar voor jou?
Voor mij was het al een enórme stap in het begin om daar 3x per week aan te denken. Dus koos ik voor 3 keer per week. Als bij jou iedere dag past én haalbaar is, doe dat dan vooral.

Deze gedragsverandering, zelfzorg, is ook gebaat bij succesverhalen. Zo werkt ons brein nou eenmaal. Van succes groeien we en van herhalingen van succeservaring nóg meer.

2 Maak een lijstje met zelfzorgactiviteiten waarbij jij je fijn voelt en graag wil doen.
Het hoeft niet een hele uitgebreide lijst te zijn, maar zet er genoeg op waar je uit kunt kiezen: Een lekker theetje of koffie, wandeling in de zon, op pad met camera (of gewoon je mobiel), tuin/balkon pimpen, tijdschrift lezen, nagels lakken, sporten, jezelf een bosje bloemen gunnen, snailmail maken, kaartje schrijven, lekker douchen en insmeren met bodylotion, you name it.
Zorg er voor dat het jouw lijstje is met dingen die bij jou passen.

3. Plan zelfzorgmomenten in jouw dag.
Koop een planner, kalender of agenda en plan je dag inclusief zelfzorgmomenten. Zo plan én heb je tijd voor zelfzorg en staat het zwart op wit.

4. Lukt het na bovenstaande tip nog steeds niet?
Dan heb ik nog een tip: Zet een alarmpje op jouw mobiel zodat je er écht niet meer omheen kan.
Zelf wil ik de boel dus nog wel eens saboteren (wie houd ik nu eigenlijk voor de gek?) en ‘vergeet’ ik het.
Zo kan ik er dus écht niet meer onderuit. Dit werkt voor mij heel goed!

5 Doe zelfzorgmomenten met aandacht.
Het klinkt heel zweverig, dat valt best mee. Kun jij aandachtig naar jouw verdrietige vriendin luisteren als je ook op jouw mobiel zit te appen, staat te koken en naar haar probeert te luisteren? Nee, dan ga je er voor zitten, sla je allicht een arm om haar heen en luister je.
Dit verdien jij ook. Doe jouw zelfzorg activiteit met aandacht. Je bent een zelfzorg moment waard. Zorg dat het geluid van je mobiel even uit is en zorg voor zo weinig mogelijk prikkels om je heen. Het is me-time!

6 Heb je een hele drukke dag?
Denk je dat je geen zelfzorgmoment kunt inplannen? Ook op een drukke dag kun je écht nog voor jezelf zorgen. Maak in de pauze even een wandeling. Ook al is het voor 10 minuutjes. Kijk om je heen en kijk goed naar waar je je bevind, in welk seizoen je je bevind, hoe het buiten ruikt, wat voor weer het is. Écht even er lekker uit.

7 Geeft deze dag jou een rukkaart?
Dat is k** maar ook dit gaat wél voorbij echt. Leg vandaag de lat niet hoog. Zorg voor compassie voor jezelf. Zorg dat de omstandigheden voor jou vandaag fijn zijn. Uit je gevoelens, praat er over, schrijf er over, zorg in ieder geval dat je het niet binnen houd.
Heb je afgesproken met iemand? Zorg ervoor dat dit fijn is voor jou. Heb je in de stad afgesproken met een vriendin? Ze heeft er vast ook begrip voor om bij jou thuis te komen, of net op een ander tijdstip.
Ook dat is zelfzorg, begrip hebben voor jezelf, jezelf tijd en ruimte te geven om bij te komen, accepteren dat dit vandaag is en dat het morgen anders kan zijn.

8 Zorg voor een evaluatiemoment
Het klinkt wat zakelijk, maar uit ervaring weet ik dat het werkt. We hebben deze challenge 40 dagen aangehouden. Omdat het bewezen is dat een gedragsverandering 40 dagen duurt voordat je brein dit verwerkt en de lijntjes zijn gemaakt.
Heb je meegedaan?
Sta dan even bij jezelf stil wat jij er aan hebt gehad. Bij mij heeft het er voor gezorgd dat ik ben begonnen met snailmail, heb ik eindelijk weer wat kaarten geschreven en verstuurd, ga ik 2x per week naar de dagbesteding, drink ik meer thee tussendoor (ik ben en blijf coffeelover), heb ik ontdekt dat ik het leuk vind om mijn nagels te lakken en heb ik bewust ‘nee’ gezegd tegen iemand.

Ik hoop oprecht dat je wat aan deze tips en de challenge hebt gehad. Je bent het waard!

Heb je nog tips die erbij passen? Mail dan naar suzanna@maarjezieternietsvan.nl of naar shirl@maarjezieternietsvan.nlAuthor

Suus | 32 - Woont in Friesland | Moeder - vrouw - vriendin - zusje - tante Schrijft graag | Doet het liefst alles achter de schermen | Houdt van indie/alternatieve muziek - gaat graag naar concerten | Heeft haar eigen webshop: www.postvansuus.nl

2 Comments

  1. Mooi, deze tips. Ik merk echt dat het nog niet zo simpel is om zelfzorg in m’n leven te integreren, maar ook dat het goed is om er bewust mee bezig te zijn.

    • Suus Reply

      Dankjewel! Het is ook alles behalve simpel, maar wel goed om bij stil te staan 🙂

Write A Comment