Iedereen die aardappels eet, heeft wel eens oude aardappels met uitlopers over. Ik gooi ze meestal maar gewoon weg. Dit hoeft echter niet! Wat kan er simpeler zijn dan een aardappel in de grond duwen en water geven?

Ik ben al een tijdje bezig met planten en ik vind het erg leuk om nieuwe dingen te blijven proberen. Als volgende uitdaging wilde ik proberen aardappels te telen. Op het internet kwam ik de volgende tip tegen die wil ik graag met jullie wil delen.

Wat je nodig hebt is een stanleymes en twee grote plastic bloempotten. Plus een beetje geduld en kracht in je handen, en vooral dat laatste maakte dit project voor mij wat lastig.

Met het mes snij je 3 of 4 stroken op ongeveer gelijke afstand uit een van de potten (zie foto). Je begint onder de grote rand van de pot en snijdt tot ongeveer 5 cm boven de bodem, zodat je de stevigheid van de pot behoudt. Je kunt het eventueel uittekenen op de pot, maar ik heb het gewoon op gevoel gedaan. Het is natuurlijk hartstikke schots en scheef, maar ik heb het wel zelf gedaan! Dit wordt je binnenpot.

Plaats de binnenpot in de andere pot. Ik heb in het midden van de stroken bovenaan de pot een streepje gezet met permanent marker, zodat ik weet waar de gaten zitten wanneer ik ga oogsten. Vul de pot met ongeveer 10 centimeter aarde. Neem 3 of 4 oude aardappels met uitlopers (1 voor elke strook) en plaats deze op de aarde. Doe er dan nog een laagje aarde bovenop; precies zoveel dat je net geen uitlopers meer ziet. Giet er een flinke scheut water over heen en blijf de eerste paar dagen goed water geven. Zet de pot buiten op een zonnige plaats.

Wanneer je bladeren ziet verschijnen vul je de pot bij met aarde totdat je alleen nog maar het puntje van het blad ziet. Hierdoor wordt de plant krachtiger. Blijf dit doen tot de pot gevuld is tot circa 3 centimeter onder de rand. Blijf de planten 1 tot 2 keer per week water geven, of misschien iets meer als we weer zo’n heerlijke warme zomer krijgen. Als alles goed is gegaan hoef je nu alleen nog maar af te wachten!

Jonge aardappels kun je oogsten als de plant bloemen krijgt, maar je kunt ook wachten tot de bloemen verwelken en de plant wat vergaat. De aardappels zijn dan mogelijk groter, en je kunt ze allemaal in een keer oogsten. Trek de binnenpot uit de buitenpot en pluk je eigen geteelde aardappels zo tussen de stroken uit!

Probeer bijvoorbeeld ook eens de uiteinde van lenteuitjes in water te zetten! Binnen een paar dagen kun jij opnieuw genieten van iets wat je anders had weggegooid! Dit kun je ook met een romaine-sla doen. Als je een stukje gember met een uitloper hebt, kun je deze in de aarde planten. Let erop dat je in het begin elke dag goed water geeft, tot de eerste blaadjes verschijnen.

Veel plezier met tuinieren!
Liefs, Fanteality

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *