Zelfzorg, het blijkt toch iedere keer een opgave. En dat is niet erg. Maar zelfzorg is juist zó belangrijk als je chronisch/ psychisch ziek (jeukwoord) bent.
Hoe zorg je goed voor jezelf? Let jij op jouw grenzen? Hoe zorg jij er voor dat anderen niet over jouw grenzen gaan? Mag jij van jezelf nee zeggen tegen een ander? Mag jij van jezelf een film kijken als je ontzettend moe bent?

Zelfzorgmoment van Suus:

Ik schreef bovenstaande omdat ik mezelf erop betrapte afgelopen maandag dat ik écht ontzettend kapot was, voor de derde avond op een rij.
Maar er moest nog een berg afwas afgewassen worden en een nóg hogere berg was gevouwen, en dat moest van mezelf voordat ik kon gaan zitten. Want de berg verdwijnt niet uit zichzelf, toch?

Maar alles duizelde me, ik stond te trillen op mijn benen en ik kon mijn ogen écht nauwelijks open houden. Zachtjes vroeg ik mijn partner of het oké was dat ik vanavond film ging kijken. Een verstand-op-nul-film omdat ik kapot was en of hij misschien de afwas wilde doen. En dat deed hij.
Ik keek een film, een onverwacht fijne film, met in het begin schuldgevoel, maar dat ebde langzaam weg.

Zelfzorgmoment van ‘een wereld van verschil’:

De afgelopen week was een hele lastige week voor mij. Ik ben lief voor mezelf geweest door nu, tijdens deze lastige week, mezelf niet te dwingen om van alles te doen én vooral ook mijn rust te pakken.

Zelfzorgmoment van Bernice:

Een volle en stressvolle week waarin een zelfzorg moment echt zoeken is. Het liefst dook ik ieder moment met mijn hoofd ver onder de dekens om er niet aan alle moeilijke momenten te hoeven geloven. En juist dan is het het belangrijkst om steeds terug te keren naar een moment speciaal voor jezelf. Ik besefte dat ik dat deze week veel te weinig deed. 

Waar ik normaal heel even een moment met Wolf onder een warme deken en een kop thee op de bank kroop, moest ik het alleen doen. Hij is ziek en wil het liefst alleen zijn. Ik besloot dus voor nu een kop koffie te zetten en een van mijn lievelings dichtbundels erbij te pakken. Lot Bouwes schrijft gedichten die raken en tot in de kern van je binnenwereld treden. Soms vind ik het zo fijn om dan daarin weg te dromen, te ervaren niet alleen te zijn en haar woorden te lezen. Samen met een goed kop koffie. Niet veel later las ik een stage-artikel van een vriendin door. Zelfs dat vind ik heerlijk om te doen, of het echt zelfzorg is, weet ik niet. Maar ik merk wel dat ik het heerlijk vind om dat door te lezen en te redigeren. 

Ik hoopte dat ik meer echte zelfzorg momenten zou hebben deze week. Maar door alle hectiek en heftige momenten van lieve Wolf, heb ik daar meer tijd in besteed. Soms gaan die dingen voor en komt er een ander moment om jezelf weer voorop te stellen. 

Zelfzorgmoment van Shirl:

Ik moest even heel goed, diep en lang nadenken want dit was me wel een week. Een week die bij lange na niet goed voor me was, een met stomme tegenslagen en diepe dalen en een die absoluut niet de boeken in hoeft.

Hoe en wanneer koos ik voor mezelf? Ik dacht een hele dag na over deze vraag en kwam tot een hele simpele conclusie. Mijn favoriete zelfzorg moment is het moment dat ik de ambulante begeleiding appte dat ze niet hoefde te komen van mij, dat haar aanwezigheid op dat moment teveel voor me was. Dit was mijn favoriete moment omdat ik het verschrikkelijk moeilijk vind om voor mezelf op te komen en nu deed ik dat toch.

Mijn meest favoriete moment daarna was het moment dat ik besloot naar de MediaMarkt te gaan samen met mijn lief en Suuz en daar een nieuwe stofzuiger en mijn eigen moederdag kado uit zocht. Eenmaal bij de kassa bleek dat wij 1 van de gelukkigen waren en een waardebon van 50 euro hadden gewonnen, jeeeeej! Die hebben we toen gelijk gebruikt voor de stofzuiger, scheelde toch weer 50 euro 🙂

Wat was jouw favoriete zelfzorg moment?

Liefs van ons!

Suus | 31 - Woont in Friesland | vriendin - vrouw - tante - zusje Schrijft graag | Doet het liefst alles achter de schermen | Houdt van indie/alternatieve muziek - gaat graag naar concerten | Zwanger van onze eerste | Heeft haar eigen webshop: www.postvansuus.nl

2 gedachten over “Zelfzorg op zondag #4”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *